Voorstelling

Julius Caesar aan de Maas begint bij de recente opgravingen van Romeinse archeologische vondsten en maakt dan een sprong terug in de tijd tot de genocide van Julius Caesar in 55 voor Christus. De voorstelling laat de Romeinse overheersing en de uitbuiting van het Eburoonse volk zien, opstandige Bataven, een Keizerlijke triomftocht, een handelsplaats met slavenmarkt, priesteressen en druïdes, een Keltische bruiloft en de moord op Caesar. Met als climax de koelbloedige veldslag, zoals die waarschijnlijk bij Lith plaatsvond.

De makers Ans Jager en Harold Schraven lieten zich inspireren door scherven, munten, boten, zwaarden, dolken en archeologische conclusies om de Romeinse geschiedenis terug te brengen naar de Maas.
‘Archeologen stelden vast dat Julius Caesar hier aan de Maaskant twee volkeren in de pan heeft gehakt. Er moet een grote handelsplaats geweest zijn in de Romeinse tijd. De Bataafse vrijheidsstrijder Julius Civilis is in dit gebied met zijn opstand begonnen. Telkens weer komen opgravingen groots in het nieuws. Maar wat gebeurt er nou met die kennis en cultuurhistorische waarde? Weinig. Deze tot de verbeelding sprekende elementen moeten meer tot hun recht komen en zichtbaar gemaakt worden en dat gaan we doen in Julius Caesar aan de Maas’.

Eerder oogstten Schraven en Jager landelijke bekendheid met het openluchtmuziektheaterspektakel Dorp aan de Rivier, naar het gelijknamige boek van Antoon Coolen, wat zich in Lith afspeelt. De voorstelling speelde in 2007, 2008, 2014 en 2015 en trok in totaal 20.000 bezoekers.